keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Helman lyhennys

 

 Paidan helma saattaa joskus olla liian pitkä ja näin se peittää uuden vyösi mikä sitoo asusi yhteen.  Tai mekko saattaa joskus olla niin pitkä, että se laahaa lattiassa. Helmaa voi kuitenkin lyhentää niin, että se on juuri sopivan pituinen.

 

 

 

 

Jos kyseessä on trikoopaita, merkataan siihen lopullinen pituus ja sen jälkeen helma taitetaan merkin kohdalta sisälle ja ommellaan peitetikkikoneella.  Sen jälkeen ylimääräinen kangas leikataan pois. Jos helmaa lyhennetään paljon, voi ylimääräistä pituutta leikata valmiiksi jonkun verran, niin että se taittuu helpommin nurjalle puolelle.


 

 

 Kun paidan materiaali ei ole joustavaa, helmaan merkataan lopullinen pituus sekä taitteen pituus. Kangas leikataan taitteen merkin kohdalta ja taite silitetään kaksin kerroin. Sen jälkeen se ommellaan kiinni.

 

 

 

 

Myös hupparin helma on mahdollista lyhentää. Silloin alaresori puretaan irti helmasta ja edessä oleva tasku irroitetaan myös. Nyt helmasta voi leikata ylimääräisen pituuden pois ja resorin sekä taskun voi ommella takaisin. Resoria ommeltaessa kiinni helmaan, on sitä tärkeä venyttää samalla niin, että se sovittuu tasaisesti helmaan.

 

 

 

 

 Kun hameen tai mekon helma on liian pitkä, tulee pituus mitata niin, että vaate on henkilön päällä. Vaate laskeutuu eri tavalla edestä kuin takaa, joten näin helma saadaan tasasisen pituiseksi. Mitatessa halutaan merkata, kuinka paljon helman ja lattian väliin jää tilaa. Pitää myös merkata taitteen kohta. Usein hameissa ja mekoissa taite on pidempi, jotta hame laskeutuu siistimmin. Sitten taite käännetään ja ommellaan. Jos helma on A-linjaien tulee saumaan vähän syötettä, sillä taite on leveämpi. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla este. On vain tärkeää, ettei ommeltaessa venytä helmaa enää enempää tai taitteeseen tulee ryppyjä.

 
Helman lopussa saattaa olla esimerkiksi eillinen frilla osa, silloin frilla irroitetaan kuten hupparissa irroitettiin resori. Kun helmasta on leikattu oikean pituinen, saattaa se olla merkitävästi pinempi kuin frilla. Silloin  frillaa pitää pienentää sivusaumoista, niin että se on sopivan kokoinen helmaan.Näin se voidaan ommella takaisin kiinni helmaan.

 Jos frilla onkin kynähameessa, hame kapenee alaspäin. Frilla saattaa nyt olla liian pieni. Hameen helmaa voi lventää sivusaumoista sen verran, että frilla on sopiva. 


 




kuvat: pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisin postaus

Hoodie for the days you want to relax (english post)

Hello :)      In this post  I would like to show you all a hoodie I designed and made. I recently fell in love with Koi fish. This species i...