tiistai 6. huhtikuuta 2021

Hihan ja lahkeen pidennys tai lyhennys

 Joskus ostaessa uuden paidan, sen hihat saattavat olla liian pitkät. Joskus taas vaatekaapin syövereistä löytyy vanhat lempihousut, mutta niiden pituus ei riitäkkään nilkkoihin enää. Onneksi hihojen ja lahkeiden pituutta voi säätää ja se ei ole edes turhan vaikeaa. 

 

 

Kun halutaan lyhentää paidan hihoja, täytyy ensin mitata mikä pituiseksi hihat halutaan. Sitten saadaan selville kuinka monta senttiä hihoista otetaan pois. Hihaan tulee merkata lopullinen pituus, lisäksi tulee merkata taitteen pituus. Esimerkkinä meillä on 5cm liian pitkä hiha ja siihen halutaan 1,5cm taite. Silloin hihaan laitetaan merkki 5cm päähän ja siihen lisätään taitteen merkki +3cm (taite on kaksin kerroin). Näin hihasta leikataan 2cm ylimääräistä. Seuraavaksi hiha ja sen taite silitetään ja ommellaan taitteen reunasta. Näin hiha on lyhennetty oikean pituiseksi. Samalla tavalla pystyy helposti lyhentämään myös esimerkiksi farkkujen lahkeet. Ommellessa täytyy vain olla hyvä kone ja neula.


 

Hihassa saattaa myös olla resori. Silloin se irroitetaan ja loppuhihasta leikataan ylimääräinen pituus pois. Sen jälkeen resorin voi ommella hihaan uudestaan kiinni ja hiha näyttää siltä, kuin siihen ei olisi edes koskettu.


Joskus kaupasta saattaa löytyä aivan täydelliset puvun housut, mutta ne ovatkin liian lyhyet. Ei hätää, ongelmaan on ratkaisu. lahkeen saumat tulee purkaa kokonaan niin, että taite aukeaa. Sen jälkeen lahje silitetään sileäksi, niin ettei siihen jää jälkeä taitteesta. Lahkeen reuna saumuroidaan ja saumurin reunaan ommellaan kaitale, mitkä sen jälkeen silitetään lahkeen sisälle. Kaitale täytyy vielä pikeerata lahkeeseen kiinni niin, ettei se tule näkyviin ulkopuolelle. Lahjetta pidentäessä pikeeraus tulee kitenkin tehdä käsin, sillä muuteen se tulisi näkyviin. Näin housujen maksimipituus on käytössä ja ne riittävät pidemmälle.



kuvat:pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisin postaus

Hoodie for the days you want to relax (english post)

Hello :)      In this post  I would like to show you all a hoodie I designed and made. I recently fell in love with Koi fish. This species i...