Suomessa monet yritykset ovat alkaneet kehittämään enemmän biopohjaisia tekstiilikuituja, sillä koetaan että ympärostöystävällisestä ja kestävästi tuotetuista tekstiilikuiduista on pulaa. Biopohjainen tuote tarkoittaa, että spullinen tuote on valmistettu uusiutuvasta ja eloperäisestä raaka.aineesta. Esimerkiksi puusta, oljesta tai kukista. Tämä olisi korvaus öljypohjaisille tekstiileille ja puuvillalle.
Suomi on tässä Ruotsin kanssa kärjessä. Molemmilla on monia biopohjaisien tuotteiden kehityshankkeita. Fortumin biopohjaisten ratkaisujen johtajalla Heli Antilalla on toiveena, että Suomesta tulisi kestävien tekstiilien globaali suunnannäyttäjä.
Fab-lehti haastatteli kolmea yritystä, siitä miten he pyrkivät toteuttamaan biopohjaisten tekstiilien kehitystä.
Spinnovan kaupallinen johtaja Lotta Korpa kertoo Spinnovan tekevän puusta tekstiilikuitua, lankaa ja tekstiiliä. Heillä on tavoitteena saada tekstiili mallistoihin vuonna 2022. Spinnovan tekstiileillä pyritään korvaamaan puvillan ja tuotannossa vältetään haitallisien kemikaalien käyttö täysin. Spinnova on myös tehnyt tuotekehittelyä suurten kansainvälisten brändien kanssa
. Niklas von Weymarn on Metsä Group:n toimitusjohtaja. Metsä Group valmistaa koetehtaalla tekstiilikuitua paperisellusta. He tekevät yhteistyötä japanilaisen Itochu Corpotationin kanssa. Metsä Group:lla ei ole paljon kokemuksia tekstiilialalla, mutta heillä on paljon selluloosa osaamista. Itochu Corporation on taas toiminut tesktiiliallala yli sata vuotta. Joten Äänekoskelle rakennettiin koetehdas, missä tuotetaan tuote-eriä ja japanilaiset selvittävät materiaalin ominaisuuksia ja soveltuvuutta.
Paperisellua valmistetaan jo paljon maailmalla ja myös Suomessa, mutta sitä ei olla tähän mennessä osattu hyödyntää tekstiilikiduissa. Suunnitelmien mukaan Metsä Group pääsee teolliseen mittakaavaan aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.
Fortum on energiayhtiö, joka tuottaa sähköä ja lämpöä. Nyt yhtiö on alkanut tuottamaan oljesta tekstiiliä. Fortumin biopohjaisten ratkaisujen johtaja Heli Antila kertoo, että kehitys jatkuu edelleen. Olki on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta. Intia onkin vahvin markkina-alue. Biomassaa menee valtavasti hukkaan ja sen hukkaanmenemistä halutaan vähentää. Fortum on alkanut kehittelemään maailman ensimäisiä vehnän oljesta eli maatalousjätteestä valmistettuja vaatteita.
Fortum, intialainen öljyyhtiö NRL ja suomalainen Champolis tekevät yhteistyötä, he suunnittelevat Intiiaan yhteistä biojalostamoa. Delhissä kertyy vuodessa 50 tonnia maatalousjätettä. Tämän määrän jalostaminen tekstiilikuiduksi vastaisi yli puolta globaalista puuvillatuotannosta. Jalostaminen vähentäisi voimakkaasti ilmanlaatua heikentävien savupäästöjen määrää. Lisäki pientuloiset maanviljeliät tienaisivat lisätuloja jätteen myymisestä. Vaikka moni yritys on alkanut kehittelemään biopohjaisia tekstiilejä Suomessa, kokevat yritykset etteivät he ole kilpailijoita toisilleen, sillä kysyntä on niin suurta jopa globaalisesti.
lähteet:
https://www.fablehti.fi/uudet_suomalaiset_tekstiilikuidut/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Mets%C3%A4_logo_2012_horizontal.png
https://news.cision.com/ulkoistettu-jakelu/i/spinnova-logo-pysty-slogan-2017-musta,m22214
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti