perjantai 16. huhtikuuta 2021

Mitkä ovat IPR-oikeudet ja miten niitä hyödynnetään?

 Lakimies Varpu Laankoski piti Teamsissä meille luennon IPR-oikeuksista. IPR tulee englannin kielisistä sanoista intellectual property rights ja sillä tarkoitetaan aineettoman omaisuuden oikeuksia.

Suomessa on yhdistys nimeltä Suomen Tekstiili & Muoti ry. Se on järjestö ja yhteiskunnallinen vaikuttaja tekstiili- , vaate- ja muotialan yrituksille. Heidän tarkoituksena on tarjota jäsenyrityksille neuvontaa, koulutuksia, tapahtumia ja ajankohtaista tietoa.

 Tavaramerkillä tarkoitetaan tunnusmerkkiä, jolla yritys erottaa tuotteensa ja palveunsa muiden yitysten vastaavista tuotteista ja palveluista. Se voi muodostua esim. sanoista, kuvioista, iskulauseista tai äänimerkeistä. Tavaramerkin voi rekisteröidä tai vakiinnuttaa, jolloin se on yksinoikeutettu kyseiselle yritykselle tai toiminimelle. Se on silloin voimassa 10 vuotta ja sen voi aina uudistaa rajattomasti. Tavaramerkin tarkoituksena on suojata yrityksen brändiä ja tuotteita. Sen antaa haltijalleen yksinoideuden ja hän voi puuttua oikeudenloukkauksiin ja kieltää muilta tavaramerkin käytön tai hyödyntämisen. Tavaramerkki myös vahvistaa yrityksen liiketoimintaa ja esimerkiksi lisensoimalla tavaramerkin yritys voi kasvattaa liiketoimintaansa. Saadakseen ulkopuolisen rahoituksen tulee tavaramerkki ja muut IPR-oikeudet olla asaianmukaisesti suojattu. 

 

Mallioikeus tarkoittaa tuotteen tai sen osan muodon ja designin suojausta. Siällä suojatan sitä mikä on silmin havaittavissa. Kuten muoto, pintarakenne, värit ja materiaali. Mallioikeus on voimassa kerralla 5 vuotta, mutta sen voi kuitenkin uudistaa 5 vuoden välein niin, että se on korkeintaan voimassa 25 vuotta. Kansallinen mallioikeus, eli se pätee vain kyseisesä maassa on rekisteröitävissä PRH:lta. Hakemus on käsittelyssä yleensä n. 4kk ja käsittelykamsut maksu on kutakuinkin parisataa euroa. Jos haluaa EU:n laajuisen suojan, voi hakea yhteisömallia Euroopan unionin teollisoikeuksien virastosta (EUIPO). Voi myös hakea kansainvälistä mallisuojaa, mikä haetaan WIPO:lta (World Intellectual Property Organization). 

 

Kun taiteellisen ja kirjallisen teoksen itsenäisyys ja omaperäisyys ylittää teoskynnyksen, sille voi hakea suojaavan tekijänoikeuden. Teoksen on oltava tekijän itsenäinen ja omaperäinen teos, mitä kukaan muu ei olisi voinut tuottaa samoin tavoin. Teoskriteerit ovat tulkinnanvaraisia ja vaihtelevia, mutta Suomessa muotialalla kuitenkin hyvin korkeat. Tekijänoikeus on voimassa 70 tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tekijänoikeudessa on myös ongelmakohtia. Esimerkiksi oikeudenloukkausksiin voi olla vaikea puuttua pelkän tekijänoikuden avulla, sillä ensin on todistettava, ett teoskynnys ylittyy ja vasta sitten voi arvioida mahdollisen loukkauksen. Jos tuotteen käyttötarkoitus hallitsevassa määtin sanelee lopputuloksen ennemmin kuin tekijän luova panos, kyse on tuotteesta, joka ei ole riittävän itsenäinen ja omaperäinen tekijänoikeudellisessa mielessä, saadakseen suojaa teoksena.

 

Jos keksintö on uusi, teollisesti käytännöllinen ja  keksinnöllinen, se voi saada patentin. Patenttio n määräaikaine yksinoikeus, jonka avulla patentinhaltijalla on oikeus kieltää keksintönsä ammattimainen hyväksikäyttö muilta. Keksinnön on oltava tekninen ja toistettavissa oleva ja sen on kyettävä ratkaisemaan ongelma, mikä on esitetty patenttihakemuksessa. Ptentti pitää rekisteröidä ja se on voimassa 20v. Patenttia ei voi uudistaa.



 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisin postaus

Hoodie for the days you want to relax (english post)

Hello :)      In this post  I would like to show you all a hoodie I designed and made. I recently fell in love with Koi fish. This species i...