torstai 8. huhtikuuta 2021

Vaatteen koon muokkaus

 


Vaatteen kokoa on mahdollista muuttaa jonkin verran. Jos pait tuntuu liian väljältä sitä voidaan kaventaa sivusaumoista. Tai jos paita kiristää kainaloista, voi sinne lisätä kiilan, mikä antaa lisää liikkumavaraa. Vaatteiden pienennys vaikuttaa ensin hyvin yksinkertaiselta. Ommellaan vaan sauma sentti sisäänpäin ja valmista. Kuitenkin on tärkeää, että tietää mistä saumasta pienennetään ja jos etukappaletta pienennetään eri määrä kuin takakappaletta.

 Jos kyseessä on liian iso paita, merkataan enisn nuppineuloilla mihin kokoon paita halutaan, tämä tehdään paidan ollessa henkilön päällä. Sivusauma on helppo kaventaa, ommellaan vain sauman vierestä ylimääräinen materiaali pois. Paidan voi kaventaa koko matkalta tai vain tietystä kohdasta, jolloin uuden sauman ompelu aloitetaan vanhasta saumasta, mutta uusi sauma ommellaankin loivaan viistoon. 


 Jos olkapäät eivät istu paidassa okein, vaan roikkuu liian alhaalla, pitää hihaa irrottaa olkapään kohdalta sen verran, että sen voi ommella lähemmän pääntietä. On tärkeää, että hihan puolinen saumavara pysyy samana ja vain olan puolinen sauma kasvaa. Näin hiha nousee ylöspäin eikä enää roiku. On myös mahdollista, että olkapää on oikeassa kohdassa, mutta se kuitenkin pussittaa hihan puolelta. Myös tässä tapauksessa hiha irrotetaan, mutta nyt hihan puolinen saumavara on suurempi, kuin olan puolinen. 

Suurentaessa paitaa, sen saumat yleensä antavat periksi jonkun verran, milloin sauman voi ommella uudestaan kauempaa ja sitten purkaa alkuperäisen sauman. Saumavarat ovat kuitenkin hyvin rajalliset, joten, jos paitaa pitää suurentaa enemmän, täytyy saumoihin lisätä kiilat. Kiila on loivan kolmion mallinen kangaskapple mikä ommellaan sauman väliin, jotta vaatteeseen saadaan lisää väljyyttä. Yleesä pyritään siihen, että kiila on mahdollisimman samanlaista materiaalia, kuin muu vaate. Joskus vaate on kuitenkin esimerkiksi runsas kuvioinen. Silloin valitaan yksivärinen kangas mikä sopii hyvin vaatteeseen. Kiiloista voi myös tehdä räväkän väriset, jos haluaa vaatteesta persoonallisen.

 


Housujen ollessa liian isot, voidaan niitä pienentää monin tavoin. Kun lantio on liian leveä, pienennetään ulkosaumoista. Jos taas reidet tai pohkeet ovat liian väljät, kavennetaan niitä sisäsaumasta. Takapuolen ollessa liian iso, voidaan sitä pienentää keskisaumasta. Takapuolta voi myös pienentää ulko sivusaumoista, mutta silloin pitää olla tarkka, että ei pienennä etukappaletta. Lisäksi se saattaa myös pienentää lahkeita reisien kohdalta. Samoin tavoin housuja voi kaventaa myös mahan kohdalta. 

Housujen suurennus tapahtuu samoin tavoin kiiloilla kuten paidankin suurennus. Jos lahkeita halutaan suurentaa sääristä, laitetaan kiila leveä puoli alaspäin säärien sisäsaumaan. Jos taas halutaan reisistä väljemmät, asetetaan kiila kapea puoli alaspäin reiden sisäsaumaan. Ja kun vyötärö on liian kapea kiila asetetaan leveä puoli ylöspäin sivusaumoihin. Tästä kiilasta voi myös tehdä pitkän, jolloin se leventää myös reisien kohdalta.



Kuvat:pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisin postaus

Hoodie for the days you want to relax (english post)

Hello :)      In this post  I would like to show you all a hoodie I designed and made. I recently fell in love with Koi fish. This species i...